Tekstwurk
 

Maak werk van werk!

 

Onderschat je CV niet

Steek jij al je energie in het schrijven van een pakkende, originele sollicitatiebrief? Vergeet niet dat je CV en de opmaak daarvan net zoveel zeggen over jou. Misschien zelfs wel meer. Het is dus zaak ook daar voldoende aandacht aan te besteden.

Als je kritisch naar je CV kijkt, is er altijd wel iets dat je nog moet toevoegen of wilt aanpassen. Heb je onlangs een opleiding of cursus gevolgd? Staat je huidige functie er eigenlijk wel op? En wat vind je van de opmaak? Is die een beetje van deze tijd? Het oog wil immers ook wat.

Terug naar de basis
Maak één CV waarin alles, maar dan ook echt álles wat je weet en kunt (en wilt) staat vermeld. Opleidingen, cursussen, workshops, stages, werkervaring, vrijwilligerswerk, specifieke vaardigheden en talenten (taal, rekenen, computer, etc.). En, last but not least: beschrijf in het kort wie je bent en waar je voor staat. Dit CV wordt de basis voor al je toekomstige sollicitaties.

Schrappen en groeperen
Vraag je bij elke sollicitatie af welke kennis en kunde relevant zijn voor de functie en zorg ervoor dat je die Personal Selling Points eruit pikt en benadrukt.
Probeer je CV op twee A4’tjes te houden (dat is echt de max). Indien nodig kun je eenzelfde functie bij verschillende werkgevers groeperen, een cursus schrappen en/of een uitgebreide functieomschrijving inkorten.

Personal branding
Ook een goede opmaak van je brief en CV doet wonderen. Maar wat is een goede opmaak? Daarvoor moet je dicht bij jezelf blijven en tegelijkertijd aansluiting vinden bij datgene wat die werkgever aanspreekt.
Je kunt je CV bijvoorbeeld opluisteren met een kleuraccent of eens een ander lettertype gebruiken. Maar ook een vleugje (gepaste) humor of een speelse ‘knipoog’ in je brief kan een schot in de roos zijn. Waar je ook voor kiest, zorg er wel voor dat je brief en CV op elkaar én op de werkgever zijn afgestemd.

De laatste check
Je hebt nu de nodige tijd en energie gestoken in je brief en CV en hebt daar een bepaald gevoel over. Misschien ben je helemaal tevreden of twijfel je nog een beetje. Je kunt je zelfs ronduit onzeker voelen, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is. Hoe je je ook voelt, het is altijd raadzaam om je brief en CV nog even te laten lezen door iemand anders.

Vraag bij voorkeur iemand met een objectieve, kritische blik, die weet wat er speelt in de wereld van solliciteren en - niet geheel onbelangrijk - het ook tegen jou durft te zeggen als een concept niet helemaal overkomt zoals jij dat bedoelt...

Bij TEKSTWURK ben je daarvoor aan het juiste adres.

 

Dreams don't work, unless you do...

Als jij aandacht besteedt aan je brief en CV, besteedt die werkgever aandacht aan jou.

mei 2015